Flåde-eg

At finde og udvælge det helt særlige råtræ er en vigtig del af arbejdet med at skabe mine borde.

En enkelt egeplanke som er 7 meter lang og 1 meter bred falder man ikke over hver dag! Det er faktisk uhyre sjældent.
Egen har vokset ved Gyldenholm gods på Sjælland, og nu ligger den og venter…måske ser du også potentialet i en sådan kæmpe?

 

Lokalt træ
Også stor bøg, ask, ahorn, valnød og platan med naturkant er på lager for tiden. Samt andre træarter. Kom på besøg i mit værksted til en fremvisning og en god snak om dejligt træ. Jeg har altid eksempler på færdige borde stående.

Sorbus Design benytter kun danske leverandører og samarbejdspartnere og anvender primært ”lokale” råvarer. Hovedleverandør er derfor danske stats- og privatskove. Også fra Sverige og Tyskland kommer dejlige ”guldklumper”. Og så i ny og næ noget eksotisk fra det store udland.

Historisk træ
Det er lykkedes mig at indkøbe en såkaldt ”Flådeeg”, faktisk en hel træstamme. Den kommer fra Orupgård gods på Falster og er over 200 år gammel. Den er nu opskåret og skal lige ligge og ”hvile” sig lidt før den kan leve videre som skønne borde. Jeg kan bygge borde bestående af kun en planke. Interesseret? Det er muligt at lave en forhåndsbestilling. Jeg forventer at lagertid med efterfølgende ovntørring  gør det muligt at forarbejde disse kæmpeplanker efterår/vinter 2018.

Disse gamle historiske kæmper er særdeles efterspurgte.

Udtrykket ”Flådeeg” opstod i.f.m. Slaget på Reden i 1803 hvor den danske flåde blev aldeles udraderet af den engelske, med admiral Lord Nelson som frontfigur.

Herefter skulle den danske krigsflåde genopbygges men vi havde praktisk taget ikke flere egetræer i Danmark som havde størrelse og kvalitet til dette. Et godt krigsskib på den tid krævede angiveligt omkring 10.000 velvoksne egetræer. Der skete derfor overalt i landet en ministeriel udpegning af de potentielt anvendelige træer, som så ikke måtte fældes før de havde den rette størrelse. Og der skete en omfattende nyplantning af helt unge træer.

Træerne er nu over 200 år gamle. Men i stedet for krigsførelse kan vi nu glæde os over f.eks. at sidde til bords ved disse eksklusive historiske træer som jo var velvoksne lang tid for bilen blev opfundet!